Până când se poate planta în sezonul de toamnă?

Până când se poate planta în sezonul de toamnă?

O intrebare foarte des adresata de grădinarii nostri pentru materialul săditor care a fost achiziționat mai târziu, iar plantarea acestuia este pusă sub semnul întrebării. Dacă plantele nu se înrădăcinează în timp util sau îngheață? Cum putem găsi o soluție pentru plantarea în siguranță? Soluția este simplă şi ți-o prezentăm în cele ce urmează!

In primul rand uită de calendar! 

Doar condițiile meteorologice determină dacă poți planta sau nu. Datele calendaristice nu condiționează plantarea. În cazul unui început de iarnă blând, cu temperaturi pozitive și o prognoză meteo favorabilă, poți planta materialul săditor în condiții de siguranță și cu o rată de prindere de 100%, singura conditie este ca solul sa nu fie inghetat mai mult de 5 cm. De exemplu nu conteaza daca plantam azi pe o temperatura pozitiva iar maine sunt temperaturi de peste minus -20 de grade, plantele sunt in repaus vegetativ si nu sunt afectate de temperaturi negative.

Urmărește prognoza meteo. 

Prognoza meteo este de un real ajutor în cazul în care dorești să plantezi materialul săditor proaspăt achiziționat. Ghidează-te după evoluţia temperaturilor și fă-ți planul de plantare în funcție de vremea din perioada următoare de timp. Pentru a urmari starea vremii in Romania click aici.


Scăderile bruște de temperatură nu sunt un impediment! 

Temperaturile în scădere nu afectează calitatea plantelor și nu ar trebui să te împiedice să achiziționezi materialul săditor favorit. În cazul în care condițiile meteorologice nu mai permit plantarea, avem o soluție pentru tine. Transplantează răsadurile în containere temporare (găleți sau ghivece de dimensiuni mari) și păstrează-le peste iarnă într-un spațiu răcoros (pivniță, beci, garaj).

Iată încă o variabilă - conceptul de toamnă târzie s-a schimbat foarte mult, în ultimii ani. Temperaturile pozitive pot ţine chiar și până în mijlocul lui decembrie, așadar profită de super reducerile de preț din aceasta perioada și achiziționează materialul săditor mult dorit, pentru plantare imediată.

De reținut este faptul că plantele se înrădăcinează mult mai bine daca sunt plantate în sezonul de toamnă; acum, în perioada de repaus vegetativ, sistemul radicular se fixează mult mai bine în sol iar Primavara au un start mult mai bun, ca urmare dintr-o rădăcină viguroasă și sănătoasă se dezvoltă o plantă viguroasă și sănătoasă.

De asemenea, toamna există suficientă umiditate în sol, ce facilitează o înrădăcinare optimă, astfel încât, nu este cazul să faci irigări suplimentare, sau să protejezi planta de razele arzătoare ale soarelui, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult timp liber pentru alte activități.

Agro Denmar SRL Postat de Agro Denmar SRL

AGRO DENMAR SRL, Producător Autorizat cu Experiență vă oferă o gamă variată de Arbori și Arbuști Fructiferi la prețuri avantajoase cu Livrare Rapidă.

Pepiniera noastră este autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, singurul organism de stat abilitat să inspecteze și să certifice producătorii și soiurile de plante ce pot fi comercializate în România.

Pe langă plantele de calitate comercializate în magazinul online, clienții noștri pot beneficia de recomandări și consultantă specializată.

Produse legate de acest articol

Articole asemanatoare

Plantare si Intretinere Arbori Paulownia
PAULOWNIA - Arborele Viitorului  Arborele foios Paulownia sau “ copacul printesei “ , este un copac de esenta tare, originar din China, cu cea mai rapida crestere din lume. Poate atinge o inaltime de 30 m la maturitate, cu frunze mari in forma de inima si un diametru in sectiune de pana la 80 cm. Florile apar primavara, in mai-iunie, avand o corola mov tubulara, de 3-4 cm, iar fructul este o capsula uscata, maro continand mii de seminte. Odata inflorite, florile rezista aproximativ o luna. De asemenea este foarte apreciat de apicultori, mierea provenita in mare parte de la florile de Paulownia fiind cea mai buna la gust. Mierea de Paulownia este deschisa la culoare, limpe..
25 comentarii - vezi comentariile
Plantare si Intretinere Plante Goji
In primul si primul rand pentru a avea o cultura de Plante Goji cu cele mai mici riscuri si cu un randament crescut trebuie sa fie urmati unii pasi esentiali in cresterea si dezvoltarea plantei. Va prezentam pasii necesari unei ingrijiri corecte a Plantei Goji. - Inaltimea ideala a arbustului Goji este de 1,5 - 2m. Orice ramura ce depaseste aceasta inaltime va trebui eliminata prin taiere. - Odata ce am eliminat ramurile de o alta dimensiune decat cea optima va trebui sa lasam unele spatii goale intre bolta si sol. Acestea ar trebui sa masoare intre 35 - 40cm. Acest lucru se obtine prin indepartarea frunzelor, lastarilor si a ramurelor daca este cazul. - Este posibil sa existe si..
11 comentarii - vezi comentariile
Sfaturi pentru plantarea bulbilor de flori
Sfaturi pentru bulbii de floriSe spune ca bulbii de flori vestesc primavara, fiind primii care incoltesc dupa un sezon rece si friguros. Odata cu cresterea temperaturilor vor creste in gradina noastra si bulbii de lalele, narcise si crini si ne vor incanta privirea si sufletul cu florile lor multicolore si parfumate. Ce poate fi mai frumos primavara decat o gradina asternuta cu flori dupa covorul infinit de alb de nea. Bulbii de flori plantati in straturi pot oferi spectacole vizuale nemaipomenite. Starea de spirit este influentata pozitiv iar emotia transmisa ne face sa vibram in mijlocul spectatcolului de culori. Chiar si un gradinar incepator se poate bucura de aceste minunate flori cu un..
0 comentarii - vezi comentariile

0 Comentarii la "Până când se poate planta în sezonul de toamnă?"

Scrie un comentariu

Nume:
 
Comentariu:
Nota: Codul html nu este tradus!