Atentie !!! Confuzie intre Goji si Catina de garduri sau Gardurarita

Atentie !!! Confuzie intre Goji si Catina de garduri sau Gardurarita

De ceva timp, mai exact din 2012 si pana in prezent, de cand Fructele Goji au devenit mai cunoscute pe piata din Romania, ne confruntam cu persoane care sustin ca Plantele de Goji (lycium barbarum) de origine din Tibet, sunt in Romania "de cand se stiu".

Internetul este plin de informatii eronate, oferite de persoane care nu sunt suficient de bine informate. In general sunt persoane care locuiesc in mediul rural, in zonele de campie, etc.

Am hotarat sa postam acest articol ca si o informare generala despre Goji (lycium barbarum) de origine din Tibet, pentru a nu se mai face confuzia imensa intre Goji si Catina de garduri sau cum i se mai spune, Gardurarita.

Varietăți Goji

Arbust GOJI : denumirea stiintifica (Lycium barbarum, Lycium chinense) este numele comun a două specii foarte apropiate din genul Lycium. Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanacee.

Există două varietăți de Goji:

  • Goji Tibetan (Lycium Barbarum) - are frunzele mai lungi si inguste, ascutite la terminatie. Fructul este zemos, mai multa pulpa, un gust dulce foarte bun, seminte foarte mici care nici nu se simt atunci cand se consuma. Fructele se gasesc pe piata mai mult sub forma de fructe uscate decat proaspete.
  • Goji Chinezesc (Lycium Chinense) - are frunzele mai scurte si late, aproape ovale la terminatie. Fructul este zemos, mai putina pulpa, un gust destul de amar, chiar neplacut as putea spune, seminte destul de mari care se simt atunci cand se consuma. Fructele se folosesc mai mult pentu procesare farmaceutica, decat pentru consumul propriu etc.

Caracteristici

Înățimea acestui arbust poate atinge de la 2 pana la 4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite, cu o forma asemanatoare unei salcii și poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3-6 cm și sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei.

Înflorește din luna iunie până în octombrie, în funcție de climat. Inflorescența este compusă dintr-una sau mai multe flori, liliachii sau violete, grupate pe un pedicel de 1-2 cm. Florile, a căror corolă de aproximativ  8-10 mm prezintă cinci petale, au formă de pâlnie și sunt hermafrodite.

Fructul cărnos, roșu sau portocaliu are forma lunguiață sau ovoidă, de 1-2,5 cm. Perioada de maturație este din iulie până în noiembrie, în funcție de climat. Fructele conțin intre 4-20 semințe sferice, galben-maronii.

Origine și arie de răspândire

Zona specifica de răspândire este Ningxia din China, de unde Lycium s-a răspândit ca plantă de cultură în întreaga Asie, în Europa, America de nord, etc.

Cultivare și utilizare

În prezent arbustul de Goji este cultivat în multe regiuni ale lumii, însă cea mai cunoscuta este China. Medicina tradițională chinezească utilizează fructul de peste 2000 de ani. Proprietățile sale terapeutice sunt multiple, este printre altele un antioxidant și afrodiziac puternic, folosit si pentru stimularea vieții sexuale.

Beneficiile fructelor Goji

  • creste nivelul de energie al organismului;
  • imbunatateste circulatia sangelui;
  • eficient in curele de slabire si combaterea celulitei;
  • mentine si intareste sistemul imunitar;
  • este benefic asupra inimii si a tensiunii arteriale;
  • scade nivelului de colesterol;
  • ajuta la mentinerea nivelului normal al glicemiei;
  • protejeaza ochiul si vederea;
  • sprijina procesele hepatice si renale;
  • intareste oasele si ligamentele;
  • contribuie la mentinerea unui sistem nervos sanatos;
  • sprijina protejarea pielii impotriva radiatiilor solare puternice;
  • stimuleaza procesele de descompunere a grasimilor, scaderea cantitatii de grasimi;
  • inlesneste mentinerea greutatii corporale normale;
  • stimuleaza apetitul sexual si libidoul;
  • au efect de intinerire, longevitate.

In general acestea sunt informatiile de baza despre arbustul Goji, sunt o multime de carti care contin atat istoria acestui arbust cat si informatii despre beneficiile terapeutice insa acestea le puteti descoperi la o lecturare mai aprofundata. Scopul nostru principal este comparatia intre Goji si Catina de garduri.

Facem aceasta comparatie pentru a pune capat acestei confuzii, acestei povesti raspandite pe cale orala, o poveste care circula de ceva timp in Romania, de cand Goji a devenit din ce in ce mai cunoscut si mai accesibil. Cu toate ca "Gardurarita sau Catina de garduri" este raspindita in multe regiuni din Europa, in special in zonele de campie, as indrazni sa spun ca numai in Romania se poate face aceasta confuzie majora.

Catina de Garduri - Gardurarita denumirea stiintifica (Lycium halimifolium), denumirea populara "Catina de Garduri sau Gardurarita". Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanacee.

Origine și arie de răspândire

Nu se cunoaște cu precizie originea cătinei de garduri, habitatul său natural se găsește undeva între Europa de sud-est si Asia de sud-vest. La noi in Romania este foarte raspandita in zonele de campie mai ales pe litoralul Marii Negre fiind o planta cu o raspandire foarte rapida.

Asemanari Goji (Lycium barbarum, Lycium chinense) si Catina de Garduri (Lycium halimifolium)

Cu siguranta gasim asemanari izbitoare cu Goji specia (Lycium barbarum), asemanari ce nu isi au rostul a fi enumerate, datorita faptului ca aceasta Gardurarita pare a fi o copie fidela daca putem spune asa.

Cel mai simplu ar fi sa specificam unele diferente, demne de a fi luate in seama in comparatia noastra cu scopul de a diferentia Goji specia (Lycium barbarum) de Catina de Garduri (Lycium halimifolium).

  1. Goji are frunza mai grasa si mai grea decat Catina de Garduri
  2. Goji, florile, sunt mai micute si mai putin colorare decat Catina de Garduri *aici este interesant ca fructul de goji este mult mai mare chiar daca florile sunt mai mici.
  3. Goji produce din abundenta fructe iar Catina de Garduri foarte, foarte putine.
  4. Goji, fructul, este mare, comestibil in schimb fructul acestei  Catine de Garduri este foarte micut si nu este comestibil
  5. Catina de Garduri (Lycium halimifolium), Atentie !!! Fructele desi au gust dulce amarui, consumate intr-o cantitate mai mare, sunt Toxice pentu om.

Acestea sunt informatiile generale despre cele doua plante, daca mai descoperiti si ale asemanari sau diferente va rugam sa postati aici pentu a putea imbunatati acest articol.

Acest articol a fost preluat si de "Agrointeligența - Știri din agricultură" pe care il puteti citi accesand link-ul aici!

Imagini Catina de Garduri - Gardurarita (Lycium halimifolium)

Galerie Foto

Agro Denmar SRL Postat de Agro Denmar SRL

AGRO DENMAR SRL, Producător Autorizat cu Experiență vă oferă o gamă variată de Arbori și Arbuști Fructiferi la prețuri avantajoase cu Livrare Rapidă.

Pepiniera noastră este autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, singurul organism de stat abilitat să inspecteze și să certifice producătorii și soiurile de plante ce pot fi comercializate în România.

Pe langă plantele de calitate comercializate în magazinul online, clienții noștri pot beneficia de recomandări și consultantă specializată.

Produse legate de acest articol

Articole asemanatoare

Plantare si Intretinere Plante Goji
In primul si primul rand pentru a avea o cultura de Plante Goji cu cele mai mici riscuri si cu un randament crescut trebuie sa fie urmati unii pasi esentiali in cresterea si dezvoltarea plantei. Va prezentam pasii necesari unei ingrijiri corecte a Plantei Goji. - Inaltimea ideala a arbustului Goji este de 1,5 - 2m. Orice ramura ce depaseste aceasta inaltime va trebui eliminata prin taiere. - Odata ce am eliminat ramurile de o alta dimensiune decat cea optima va trebui sa lasam unele spatii goale intre bolta si sol. Acestea ar trebui sa masoare intre 35 - 40cm. Acest lucru se obtine prin indepartarea frunzelor, lastarilor si a ramurelor daca este cazul. - Este posibil sa existe si..
11 comentarii - vezi comentariile
Beneficiile Infiintarii unei plantatii de Arbusti Goji
Fă-ţi propria afacere cu Fructe Goji. De ce sa cumparam fructe din China cand le putem produce la noi in Romania? Fructul Goji, numit şi “fructul longevităţii” – ştiinţific Lycium Barbarum – este o comoară din Tibet. Acum poate deveni o comoara si pentru noi, sau chiar o sursa de venit. Cand spunem sursa de venit ne gandim la înfiinţarea unei plantaţii de Goji. Daca mergeti dvs. Intr-un plafar de ex. si petreceti putin timp uitandu-va la cererea clientilor sau la diferitele tipuri de supliemte alimentare veti vedea cat de mare este cererea de plante, semninte, fructe goji, chiar daca este un produs relativ nou pe piata din Romania. Plantele si fructele goj..
2 comentarii - vezi comentariile

0 Comentarii la "Atentie !!! Confuzie intre Goji si Catina de garduri sau Gardurarita"

Scrie un comentariu

Nume:
 
Comentariu:
Nota: Codul html nu este tradus!