De ce se cristalizeaza sau zahariseste mierea?

De ce se cristalizeaza sau zahariseste mierea?

Cristalizarea este un fenomen normal la mierea de albine. In functie de planta de pe care a fost cules nectarul, mierea se va cristaliza mai devreme sau mai tarziu.

Cristalizarea sau zaharisirea mierii este influentata de raportul dintre fructoza si glucoza, care sunt principalii ei componenti. Ceea ce se produce in miere este doar rezultatul schimbarii proportiei intre cantitatea de fructoza si glucoza. Explicatia din punct de vedere chimic al acestui fenomen este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza. Fenomenul se pare ca nu este pe deplin elucidat, insa odata cu trecerea timpului cantitatea de glucoza creste in defavoarea proportiei de fructoza, sub influenta temperaturii scazute, prin urmare incep sa se formeze mici cristale de glucoza.

Mierea de salcam si de mana cristalizeaza foarte greu, deoarece contin mai multa fructoza, in timp ce la mierea de rapita, tei, floarea-soarelui, poliflora, care contin mai multa glucoza, cristalizarea se produce mai mult mai rapid, chiar la cateva saptamani de la extractie.

Isi pastreaza mierea cristalizata calitatile?

Da, mierea cristalizata isi pastreaza toate calitatile terapeutice pe care le-a avut si in starea fluida.

De ce totusi sa cumpar miere cristalizata sau zaharisita?

Criztalizarea poate fi un indicator al calitatii mierii, de asemeneaza mierea cristalizata isi pastreaza toate calitatile pe care le-a avut in stare fluida.

Totusi vreau miere necristalizata

Daca totusi vreti miere fara cristale, puteti topi mierea din borcan introducandu-l in apa calda, dar atentie ca temperatura apei sa fie de pana la 40 de grade Celsius. Daca se depaseste aceasta temperatura atunci mierea isi pierde foarte mult din calitati. Tratamentul este insa temporar deoarece mierea va cristaliza inapoi chiar mai repede decat prima data.

Agro Denmar SRL Postat de Agro Denmar SRL

AGRO DENMAR SRL, Producător Autorizat cu Experiență vă oferă o gamă variată de Arbori și Arbuști Fructiferi la prețuri avantajoase cu Livrare Rapidă.

Pepiniera noastră este autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, singurul organism de stat abilitat să inspecteze și să certifice producătorii și soiurile de plante ce pot fi comercializate în România.

Pe langă plantele de calitate comercializate în magazinul online, clienții noștri pot beneficia de recomandări și consultantă specializată.

Produse legate de acest articol

Articole asemanatoare

Mierea de Rapita - Proprietati Terapeutice
Mierea de Rapita si minunatele ei proprietati terapeutice Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita de toate popoarele antice. Farmacia albinelor este cea mai veche sursa de sanatate. Gustul si virtutile terapeutice ale mierii de albine sunt cunoscute de mii de ani. Mierea este buna aproape pentru orice afectiune, chiar si in regim profilactic, prevenind imbolnavirile de orice fel. Produsele stupului nu au efecte secundare si nu creeaza dependenta. Vindeca, hranesc, energizeaza, vitaminizeaza si imunizeaza. Dintre toate produsele apicole, cea mai apreciata si cu beneficiile cele mai cunoscute este mierea de albine. Mierea de rapita este obtinuta dintr-..
2 comentarii - vezi comentariile
Tinctura de Propolis - Beneficii si utilizari
Propolisul este o substanta rasinoasa, de culoare cafenie sau verde-bruna, cu aroma foarte placuta, de mugur de plop, miere de albine, ceara si vanilie, propolisul este un produs foarte renumit si cautat in lumea medicinei. Alaturi de miere, polen, pastura, laptisor de matca, etc. propolisul este un produs al albinelor cu proprietati vindecatoare deosebite. Propolisul este ca un scut, folosit ca mijloc de aparare impotriva microbilor si mucegaiurilor datorita actiunii sale bactericide, bacteriostatice, antifungice, fapt ce previne imbolnavirea albinelor. Intern, se foloseste sub forma de tinctura de propolis, miere propolizata, apa de propolis, sau tablete. Iata cateva beneficii s..
1 comentarii - vezi comentariile
Galerie Foto Video - Apicultura, produse apicole
AgroDenmar.ro va pune la dispozitie clipuri video si imagini cu produse apicole din stupina noastra reprezentata de Olteanu Marius. Produsele apicole - mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul de albine si ceara - contribuie la intarirea organismului, astfel incat persoanele care le consuma reusesc sa-si intareasca sistemul imunitar slabit in urma diverselor afectiuni de zi cu zi. Mierea de albine orice tip de miere are proprietati specifice. Polenul este utilizat de mii de ani ca supliment nutriţional, medicament, revigorant, indicat pentru menţinerea tinereţii şi vitalităţii, pentru stimularea organismului în lupta împotriva bo..
0 comentarii - vezi comentariile

0 Comentarii la "De ce se cristalizeaza sau zahariseste mierea?"

Scrie un comentariu

Nume:
 
Comentariu:
Nota: Codul html nu este tradus!