Nuc Sibisel 44

  • Stoc Epuizat
    -37%
    Nuc Sibisel 44 - Pomi fructiferi - AgroDenmar.ro
    *Unele imagini prezentate au caracter informativ.
  • Nuc Sibisel 44 - Pomi fructiferi - AgroDenmar.ro
  • Nuc Sibisel 44 - Pomi fructiferi - AgroDenmar.ro
  • 69,90 Lei 43,90 Lei

Stoc Epuizat

Click pe butonul de mai jos și te anunțăm când va fi pe stoc produsul dorit!



Descriere


Nuc Sibisel 44 a fost selectionat la SCDP Geoagiu, judetul Hunedoara de catre V. Cociu, N. Meza I. Gh. Deaconu si Lup I. din populatiile de nuc de la Sibisel, si introdus in cultura in anul 1979.

Pomul este de vigoare mijlocie, are coroana piramidala larga, cu ramuri de schelet lungi si destul de groase garnisite cu formatiuni de rod mixte, de culoare cafenie, cu crestere dreapta. Infloreste in prima decada a lunii Mai, iar caracterul infloritului este protogin. Polenizatori potentiali: Bratia, Pestisani, Susita, Jupanesti, Sarmis, Roxana, Muscelean, Secular RM, Mihaela, Sibisel precoce.

Este rezistent la ger, intra pe rod in anul 6 de la plantare si rodeste foarte bine si in fiecare an.

Fructul este mare, cu o greutate medie de 14,5g (69 fructe/kg). Coaja este de culoare maro-galbuie, subtire, sudura valvelor buna dar proeminenta, fructul insa se sparge usor cu mana. Este destinat consumului in stare proaspata si pentru produse de cofetarie.

Miezul reprezinta 48,0% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare alb-galbuie, este crocant, se scoate usor din coaja si intreg continand 65,40% substante grase si 18,40% substante proteice iar gustul este dulce, placut aromat.

Perioada de recoltare: 15 - 30 Septembrie / 1-15 Octombrie

Frunzele sunt cazatoare, toamna isi schimba culoarea verde - galben - maro. Fructificarea la nuc este anuala si abundenta.
Cel mai bun material de plantat il constituie pomii de 2 - 3 ani, a caror prindere este mult mai usoara decat a pomilor mari.
Conditia principala pe care trebuie s-o indeplineasca terenul destinat plantarii nucului este lipsa brumelor tarzii de primavara si a celor timpurii de toamna. Se va alege totdeauna expozitia care este cea mai aparata de vanturile dominante, indeosebi iarna si pe cat posibil se vor prefera expozitiile sudice, sud – vestice sau sud - estice.

Instructiuni de plantare pomi fructiferi:

  • nuc - soluri fertile si cu textura mijlocie profunda, cu pH 6-7,5. Pe solurile texturale, pe cele erodate cu strat fertil subtire, nucul creste si rodeste necorespunzator. In primii ani, nucul este pretentios fata de azot, iar in timpul fructificarii fata de fosfor si potasiu.
  • distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 10 x 10 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.
  • groapa de plantare sa fie potrivita pentru radacini aprox 60*60
  • fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4 mm. radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.
  • se mocirlesc radacinile pentru stimularea de noi radacini si vindecarea celor ranite, se planteaza imediat, sa nu se usuce pe radacini.
  • se aseaza pomul cu radacinile rasfirate in  gropile facute anterior astfel incat altoiul sa ramana deasupra solului si se pune pamant maruntit.
  • se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile, se taseaza, apoi continuam sa punem pamant si tasam pana ajungem la nivelul solului.
  • se uda, se taseaza apoi se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile e ger.

Atentie: daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.

Miezul de nuca constituie un aliment complet si concentrat, continand substante grase (52-70%), substante proteice (12-25%), zaharuri (5-25%) substante minerale (1,3-2,4%), etc. Valoarea energetic a unui kg de miez de nuc este echivalenta cu: 1 kg paine + 0,5 kg carne + 0,5 kg cartofi + 0,5 kg peste + 0,5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurand 6364 calorii (V. Cociu, 1983).

Nucile verzi se folosesc pentru dulceturi, continand o cantitate mare de vitamina C - de patruzeci de ori mai mult decat sucul de portocale, dintr-un kg de coji verzi de nuca se poate extrage o cantitate de vitamina C egala cu cea extrasa din 10 kg de lamai.
Florile sunt folosite, sub forma de infuzie, ca tratament pentru intarirea si insanatosirea parului si a pielii capului. Extractul de nuca are capacitatea de a inhiba, anula efectele beta proteinei fibrilare aminoide, principalul component al plagilor cerebrale ce provoaca Alzheimer. Consumul acestui fruct reduce riscurile de aparitie a acestei boli.

Ca planta medicinala, nucul a fost folosit si in trecut in medicina. Sucul din frunzele de nuc era folosit ca vermifug, ca tonic, ca unguent pentru ulcere, dezinfectant urinar, antidiareic, etc. Adeptii homeopatiei recomanda mezocarpul pentru tratamentul acneei, iritatiilor, vomelor, etc. Semintele contin foarte putina apa, protide 15%, grasimi 63%, hidrati de carbon 14%, saruri de Na 4mg%, K 545mg%, Ca 70mg%, P 430mg%, vitamina A 4m%, vitamina B1 0,35mg%, riboflavina 0,10 mg%, niacin 1mg%, vitamina C 15mg%. Frunzele contin taninuri elagice 4-5%, inozitol, juglona, cantitati mici de ulei volatil. Pericarpul contine juglona (5 hidroxil 1-4 naftochinona), taninuri, ulei eteric, clorofile, amidon, pectine, acizi organici.

Comercializam online puieti de nuc Sibisel 44 din samanta selectionata, simplu si rapid cu livrare gratuita in 24 - 48 h in toata Romania.
 

  Mai multe informatii despre produs gasiti mai jos in tabelul   Specificaţii Produs

 

Etichete: Nuc, Sibisel, Pomi, fructiferi, ART881



Produse asemănătoare



Specificaţii - Nuc Sibisel 44


Specificatii generale produs
Proprietățile soiului Productivitate foarte ridicată
Perioada de plantare Primăvara, Toamna
Perioada de coacere Septembrie, Octombrie
Culoare Bej, Maro
Forma caracteristică Talie mare
Înălțime la maturitate Peste 10 metri
Condiții de lumină Soare, Semiumbră
Loc de plantare Livadă, Grădină
Caracteristici principale Plantă de exterior
Distanța de plantare 8 m
Adâncimea de plantare 45 - 60 cm
Cerinte de udare Necesită udări reduse
Pretenții fată de sol Necesită sol fertil
Rezistența la îngheț -25°C pana la -30°C
Necesar de lucrări Necesită îngrijire redusă
Detalii livrare produs
Vârsta plantei la livrare 1 - 2 ani
Tipul ambalării Ghiveci
Înălțimea la livrare 40 - 60 cm
Info
În ce perioadă se plantează? Toate plantele livrate la ghiveci se pot planta în orice perioadă a sezonului de Primăvara, Vara sau Toamnă.
Cum este ambalată rădăcina? În funcție de sezon, plantele pot fi expediate la ghiveci, cu rădăcina nudă sau rădăcina ambalată.


Review-uri (2)

  review adăugat pe 17.03.2023

Sunt de calitate superioara, am mai cumpărat și anul trecut, toate s-au prins si se dezvoltă foarte bine. Incredere maximă.


Achiziție verificată
  review adăugat pe 25.05.2021

super impachetate intr-o stare excelenta


Achiziție verificată

Spune-ţi opinia

  Esti multumit de calitatea produselor ?
  Cum au fost impachetate si livrate ?
  Ai recomanda si altora ?



Te-ar putea interesa si...


Ai nevoie de ajutor? 0243 282 253